Pass The Biscuits, ’cause it’s King Biscuit Time !

Category: Blues, Category 1

Pass the biscuits, ’cause it’s King Biscuit Time!

 

Met deze kreet begint van maandag t/m vrijdag om 12:15 het langstlopende, dagelijkse Amerikaanse radioprogramma aller tijden: King Biscuit Time.

Het wordt uitgezonden door omroep KFFA 1360 AM vanuit Helena, Arkansas.

De eerste uitzending was op 21 november 1941 met live muziek van Sonny Boy Williamson II (Rice Miller) en Robert Lockwood Jr onder de naam: ‘King Biscuit Entertainers’. Later speelden ook Pinetop Perkins op piano en James Peck Curtis op drums in de band.

Foto: Eerste drumset van de ‘King Biscuit Time’ radio show

De, in eerste instantie, 15 minuten durende show (later uitgebreid naar 30 minuten) wordt elke werkdag om 12:15 live uitgezonden en is genoemd naar het lokale merk bloem: King Biscuit Flour, gedistribueerd door de Interstate Grocer Company, de sponsor van de show.

KFFA was in die jaren het enige radiostation dat muziek van Afro-Amerikanen uitzond en was te ontvangen in de hele Mississippi delta. Dit programma was daarom een inspiratiebron voor blues muzikanten als B.B. King, Robert Nighthawk, James Cotton en Ike Turner. Het tijdslot van 12:15 tot 12:30 (en later tot 12:45) was gekozen omdat dit precies de tijd was dat de arbeiders in de Mississippi delta hun lunchpauze hadden.

Op 13 mei 2014 vierden King Biscuit Time haar 17.000ste uitzending.

De show werd gehost door Hugh Smith van 1943 tot 1951. Vanaf 1951 tot begin 2018 werd de show gehost door ‘Sunshine’ Sonny Payne. Dat is dus meer dan 65 jaar!

 

Foto: “Sunshine” Sonny Payne, de toen 88 jarige presentator van King Biscuit Time

Helaas is “Sunshine” Sonny Payne van ons heengegaan op 9 februari 2018, may he rest in peace. Maar de King Biscuit Show gaat gewoon door!

Door de jaren heen hebben de grootste blues artiesten live hun kunsten vertoond in deze show en dit gebeurt nog steeds.

Sinds 1986 is er in Helena tevens het King Biscuit Blues Festival. Een 3-daags bluesfestival met diverse podia en talloze fantastische blues acts. Het festival vind elk jaar plaats begin oktober.

Toen wij, Joep de Greef en Frank Reemers, tijdens onze bluesreis in april 2015 op weg waren naar het Juke Joint Festival in Clarksdale, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn op weg gegaan naar Helena (dat niet ver van Clarksdale ligt) om te proberen live een nummer te spelen tijdens King Biscuit Time. We waren er ruim op tijd en liepen het Delta Cultural Center in van waaruit de show wordt uitgezonden. Al snel zagen we een broze, oude man van 88 jaar bezig achter een mengpaneel. Na ons te hebben voorgesteld aan Sonny Payne stelden we meteen maar de belangrijke vraag: mogen we een nummer spelen tijdens de uitzending. Sonny keek ons onderzoekend aan en zei: haal eerst jullie instrumenten maar eens en laat maar eens wat horen. Nadat hij ons kritisch had beluisterd kregen we tot onze vreugde toestemming een nummer live te laten horen. Tegen het einde van de show werden we eerst geïntroduceerd door Sonny, gevolgd door een kort interview. Hierna mochten we dan ons nummer spelen.

Wat fantastisch om live te mogen spelen in zo’n historisch programma in de voetsporen van zo veel grote blueshelden! Onvergetelijk!

Na Sonny uitgebreid te hebben bedankt hebben we onze reis weer voortgezet naar Clarksdale voor enkele optredens tijdens het Juke Joint Festival.

Video van het optreden van Joep de Greef en Frank Reemers in King Biscuit Time op 9 april 2015

Joep de Greef en Frank Reemers spelen in 2 bluesbands:
Ramblin’ Dog (ramblindog.nl)

Mojo Hand (mojohand.nl)

One thought on “Pass The Biscuits, ’cause it’s King Biscuit Time !

Comments are closed.